Co všechno budeme k přípravě vodní dýmky potřebovat
Samotnou vodní dýmku, její součástí by mělo být : váza, tělo, šlauch, korunka, těsnění ke korunce, ke šlauchu a k váze, kleštičky, sítko, štětka. (U některých malých - mini dýmek není součástí kleštičky, sítko ani štětka).
Dále budeme potřebovat alobal (stačí kuchyňský), vodu (nejlépe studenou), tabák do vodní dýmky, uhlíky pro vodní dýmky a to by mělo být vše.
Základní příprava vodní dýmky
Do skleněné nádoby (vázy) nalijeme studenou vodu, aby spodní část těla byla ponořena cca 2cm.
Poté zasadíme krouživým pohybem tělo vodní dýmky do nádoby. Šlauch zasuneme do těla vodní dýmky. Při obou spojích dbáme aby byly zcela utěsněny, jinak se nám pokouření nevydaří a vodní dýmka bude přisávat vzduch z okolí. Nyní je dýmka téměř připravená.
Příprava tabáku do vodní dýmky
Dále si připravíme tabák pro vodní dýmky a keramickou korunku. Tabák nasypeme do vrchní části korunky. Při plnění korunky dbáme, abychom tabák řádně rozdrobili, protože natlačený tabák nám korunku ucpe.
Korunku plníme asi 2-3 mm pod okraj korunky, aby se alobal nedotýkal tabáku.
Alobal a jeho prodiravění
Připravíme si čtverec alobalu (cca 15x15 cm), může být i dvouvrstvý. Alobalem přikryjeme horní část korunky s tabákem a uhladíme odstávající cípy kolem obvodu korunky.
Dbáme na to aby vrchní část byla napnutá a nedotýkala se tabáku. Konečné úpravy se skládají z proděravění alobalu.
K tomuto použijeme nejlépe špendlík. Důkladně proděravíme celý vnitřní kruh až ke kraji a nasuneme korunku na kovový trup. Již zbývá jen uhlík.
Příprava a zapálení uhlíku pro vodní dýmky
Uhlík rozehřejte z obou stran, nejlépe na plynovém vařiči cca 5 min. Uhlík musí být nažhavený z obou stran kompletně jinak při položení na korunku pomalu dohasíná a dýmka rychle končí.
Při použití rychlozápalných uhlíku, stačí jen rozpálit nad zapalovačem nebo sirkou. Nechat dokud nepřestanoun prskat a poté můžete uhlík položit na vodní dýmku.
Ze zkušeností zákazníků doporučujeme spíše uhlíky Klasické, které neobsahují chemické látky. Třeba CocoBrico, nebo Bambocha.
|